UA-58390013-1

ALGEMEEN: BLOEDENDE TEPELS

Bloedende tepels. Na een gebroken been en kramp in je kuit is dit wel een serieuze belemmering op je hardloopprestatie. Vrouwen hebben er doorgaans niet zo snel last van, maar wij zien voldoende mannen met rode verticale strepen op het hardloopshirt in het deelnemersveld. En geloof ons maar, dit is serieus pijnlijk.

Oorzaak: het schuren van je t-shirt tegen de tepel. Zo simpel kan het zijn.

Meestal begint dit leed met gevoelige tepels na een ‘lekker blokkie om’. Maar hoe vaker je gaat hardlopen hoe geïrriteerder deze tepels raken, en hoe groter de kans op fysieke ongemakken.

Als triathleet komt het zelden voor omdat je tri-suit doorgaans weinig wrijving veroorzaakt doordat het dicht op de huid zit. Toch is ook dit geen garantie dat je er geen last van kan krijgen:

auw

                                                                                    auw.

De beste man op het plaatje hierboven had wellicht wat eerder geattendeerd willen worden op dit artikel. En deze tips:

Vaseline
Voorkomt ellende en kost maar een beetje (super slechte slogan…). Als je gewoon een stevige klodder op elke tepel smeert, voor aanvang wedstrijd, dan voorkom je een bloedbad. Owja, uierzalf is ook een optie. Nadeel: Vlekken op je kleding.

Shirt
Dat is grappig. Je shirt is de oorzaak maar ook één-van-de oplossingen. Ga gewoon niet in van die katoenen rotzooi hardloopkleding lopen. Het is verleidelijk om te beknibbelen op je kleding maar goede kleding is toch echt essentieel voor een goede prestatie én het voorkomt bloedverlies. Dus wandel de Primark gerust voorbij en stap bij een hardloopspecialist binnen (dan kan je het tenminste ook passen). Investeer in een kwalitatief shirt dat lekker strak zit of in ieder geval zo min mogelijk langs je tepel kan schuren (hoewel de beste man op de foto hier ook nog niet dé oplossing mee had). Kies overigens altijd voor synthetische kleding: die blijven langer droog doordat ze het vocht afdrijven of het vocht laten verdampen.

Plakken
Je leest het goed. Je tepels afplakken. Leukoplast, sporttape of nipguards worden veel gebruikt. Super goedkoop, werkt perfect maar kent ook soms een nadeel: het eraf halen van deze ‘pleister’. Zeker als je een directe afstammeling van de behaarde oerang oetang bent. Over pleisters gesproken. Gebruik géén gewone pleister, deze plakt niet je hele tepel af waardoor het alsnog gaat schuren.

HRM
Sommige mannen kiezen ervoor om de hartslagmetersband over hun tepels te trekken. Praktisch, en wellicht een extra reden om met een HRM te lopen. Maar steeds meer horloges hebben een HRM geïntegreerd dus ook deze oplossing zal in de nabije toekomst wel komen te vervallen.

De Schaar
Gewoon gaten in je shirt knippen bij je tepels. Of zonder shirt lopen. Alleen dan hopen op niet een al te felle zon of extreme winterkou.

minder auw

                                                                              minder auw.