UA-58390013-1

RACES: ARCH TO ARC

Als jij van extremen houdt: lees dan gerust verder. Is je partner wel een beetje klaar met dat jij altijd van huis bent omdat je moet trainen voor die hele Ironman? Stop maar. De titel was in dat geval voldoende.

Sommigen atleten trainen om eens te participeren in een extreme duurloop, denken erover om ooit ‘het kanaal’ over te zwemmen óf willen ooit een Tour de France-etappe nafietsen. De Arch to Arc combineert dit gewoon voor je.

140 kilometer hardlopen van Londen naar Dover.
33 kilometer zwemmen van Dover naar Calais.
290 kilometer fietsen van Calais naar Parijs.

Dít is de Enduroman Arch to Arc ultra-distance Triathlon.

Goed, dit zijn de geografische afstanden maar de kans dat je gaat verdwalen is groot. Zeer groot. De wereldrecordhouder op deze afstand (John van Wisse – Australiër) deed er in 481 kilometer over in 2014. Time-to-beat voor jou? 61 uur en 27 minuten.

En denk maar niet dat alles vlekkeloos gaat, want van Wisse werd bijvoorbeeld bij zijn zwemstart ook nog aangehouden door de politie omdat ze in hem een illegale immigrant zagen die probeerde te ontkomen. Het hele verhaal van zijn race komt uit op film en in book. Hieronder de trailer van zijn film.

Hoe je voor zo’n extreme triathlon moet trainen? Goede vraag. Van Wisse was reeds een marathonzwemmer, ultraloper en had meer dan eens op een tribike gezeten alvorens hij hieraan begon, dus wellicht moet jij je afvragen of je dit wel écht leuk gaat vinden. Zijn voorbereiding duurde ruim 3 jaar waarin hij dagelijks zichzelf in het zweet moest werken. Kwestie van extreem veel uren maken dus. En een stabiele relatie waarbij je partner/omgeving je steunt op weg naar de Arch to Arc.

We horen je hardop denken: welke idioot gaat er dan in godsnaam zo’n uitdaging aan. Wel, Edgar Ette (directeur Enduroman Ultra Events) was de eerste die de uitdaging aanging alvorens hij dit evenement ging ‘aanbieden’, zijn tijd: 81uur en 50min. Sinds Ette zijn er ongeveer 50 atleten geweest die de uitdaging aangingen, slechts 24 wisten ook daadwerkelijk de finish te halen. Wij spraken Ette en stelden hem de vraag: “Wat is de gouden tip om de finish te halen?”. “Iedereen die de finish heeft gehaald wist het Kanaal succesvol over te steken” aldus Ette. Juist ja, sleutel is dus de Noordzee. “Als je geen open water achtergrond hebt dan zou tijdens je voorbereiding de meeste aandacht hier aan moeten geven, puur omdat dit het meest lastige onderdeel is” vervolgde Ette zijn betoog.

Lopen en fietsen kan eenieder, en hier is ook relatief eenvoudig op te trainen, maar het zwemmen is een ware bottleneck. Zeker als het een zee betreft. Het eventuele rusten laten de meeste uitdagers dan ook plaatsvinden voorafgaand aan het zwemmen. Dat zegt wel voldoende. Let wel: de tijd tikt door, ook tijdens het rusten!

Waarom jij als lezer dit eens moet proberen? “Precies de reden waarom anderen het deden: het is een life-changer omdat je nu écht jezelf leert kennen in deze battle-against-lonelyness” zei Ette. “Doe het wanneer je het gevoel hebt dat je het kan, maar doe het niet zonder je de volledige support hebt van je familie en dierbaren”!

arch to arc run

Eenzaam lopen.

arch to arc cycle

Eenzaam fietsen.

Mocht je geïnteresseerd zijn? Neem contact op via ons zodat wij je in contact kunnen brengen met de organisatie. Ieder jaar van juni tot oktober kun je de uitdaging solo aan gaan. Ook is er de omdat om deze wedstrijd in een relay-vorm te doen.