UA-58390013-1

GEAR: SCHOENEN 2016

De Ironman Triathlon World Championship is ieder jaar eigenlijk gewoon één grote catwalk voor merken. Wij noemen het dan ook graag: de Kona catwalk. Hier wordt namelijk het startschot gegeven voor het 2016 seizoen. De grote sponsoren zorgen er tijdens deze wedstrijd namelijk voor dat hún triathleten voorzien zijn van de nieuwste uitrusting. Op het gebied van techniek (fiets), voeding en kleding. Triathleten zijn hiermee de ‘early adaptors’ en dus interessant voor trendbepalingen. Wij hebben in dit item eens goed gekeken naar wat de veranderingen gaat zijn in het komend jaar.

Wat de grote veranderingen zijn?

–          De zolen

–          Stuitereffect

De zolen.
Comfort is en blijft belangrijk. Anders zou je wel eindeloos veel kilometers op klompen rennen, toch?
Steeds meer fabrikanten zijn druk met de zool in de weer. En dan de zool IN de schoen welteverstaan. Dit namelijk het eerste wat jij als koper voelt. Fabrikanten als Pearl Izumi, Adidas en Nike zijn volop bezig met onder andere de eMotion zolen, 3D print technologieen en kleine gaatjes bij de hak. De ene fabrikant gaat aan de slag met 3D print technologieën, de eMotion zolen. Mooi nieuwtje New Balance en Nike zijn momenteel bezig om een zool óp de zool te verwerken. Allemaal verschillende super dunne laagjes die hun eigen eigenschappen, kwaliteiten en functies hebben. Hierover later meer.

Stuitereffect.
Adidas heeft de Boost modellen, Puma heeft de Ignite serie, Saucony heeft de Everun foam, Brooks is druk met de Cushion me en HOKA heeft de maximale cushioning. Yes, dit is echt dé trend van 2016. Stuiterende triathleten. Schoenen die stuk voor stuk iets hogere zolen hebben dan wat jij en wij gewend zijn maar mogelijk veel lichter zijn dan jij ooit tevoren hebt gedragen. Get used to it my friend, hier ga je niet meer aan ontkomen. Iedere gebruiker van eerdergenoemde schoenen zullen niet gauw meer iets anders willen mede omdat het effect van dit ‘stuitereffect’ als prettig wordt ervaren en je op langere afstanden hier profijt van gaat hebben (energie zal bij iedere stap teruggegeven worden red.)

Allemaal leuk en aardig die eigenschappen, maar wat zagen we dan eigenlijk voor trends zonder de hele wedstrijd op YouTube terug te kijken? Wij behandelen een aantal merken die prominent aanwezig waren met een nieuwe serie/lijn:

New Balance
Afgelopen jaar heft New Balance officieel haar intrede gedaan is de magische wereld die triathlon heet. Waarom officieel? Beide winnaars (zowel dames als heren) liepen op dit merk. Om precies te zijn: de New Balance 1500 wedstrijdschoen. Tijdens de laatste editie hadden beide voormalig Winnaar de 1500V2 aan de voeten hangen.

Het is een super solide schoen met veel veerkracht. Velen zullen deze schoen gebruiken als trainingsschoen en niet als wedstrijdschoen. Waarom? Er is best veel onder je voet aanwezig. Niet als in een übergrote zool zoals bij HOKA het geval is, maar meer in de vorm van het kussenachtige gevoel. Ideaal om comfortabel je rondjes mee te rennen, niet direct om je wedstrijd mee af te ronden na je 180km fietsen. Toch is het een super snelle schoen.

newbalance1500V2

newbalance1500V2

HOKA
Achter het woord trendzetter zal in het woordenboek binnenkort wel HOKA komen te staan.. Toonaangevende triathleten als Luke McKenzie zijn al volledig om en lopen sinds 2015 op van die kekke ‘hoogzolers’. HOKA is statistisch gezien het merk die de snelste groei doormaakt.  Met de HOKA Tracer en HOKA Clayton gaan ze 2016 vol vertrouwen tegemoet. Snelle schoenen met een maximaal uiterlijk. Eerder hebben we al besproken hoe log ze eigenlijk ogen maar hoe ontzettend licht ze wegen. Alhoewel, de Clayton is een schoen die weer dichter bij het asfalt komt en daarmee dus een drempel voor de ‘twijfelende’ loper wegneemt.

hokaoneoneracer

HOKA ONE ONE Racer

Zoot
Zoot name en nieuwe voorjaars 2016 schoen mee naar Kona. Als het geen hardloopschoen was geweest dan was het op zijn minste een extreem kekke sneaker: the Makai. Een supersnelle schoen met een nieuw vetersysteem. Een one-piece-tong en bovenleertje. Een 8mm drop eigenlijk net zoals de Solana. We mogen het een lichtgewicht trainingsschoen noemen dus. Het grote verschil in vergelijking met alle voorgaande lijnen is dat deze zool plat is. Daarmee bedoelen we dat de vorige schoenen een carbon middenvoet plaat hadden. Deze is dus verdwenen. Niet erg, want dit is de trend en is aantoonbaar beter. Niet mee eens? Contact dan de bewegingsspecialisten bij de grote merken. En wen er maar aan hoor, in 2016 zal de ‘platte schoen’ een groot aandeel hebben in de totale schoenindustrie.

zootmakai

Zoot the Makai