UA-58390013-1

GEAR: TRISUITS

De trisuit: het enige element in jouw totale triathlon uitrusting die jij van start tot finish draagt (okay en je horloge natuurlijk). Het is dus essentieel dat je hier niet op gaat beknibbelen omdat een té strak, té baggy, slecht gestikte of niet snel opdrogende trisuit gaan zorgen voor een DNF in plaats van een persoonlijk record.

Speedo bracht in 1996 de Aquablade op de markt. Dat was een trisuit welke zowel hydrodynamisch als sneldrogend was. Dat zorgde natuurlijk voor een enorme impact omdat opeens een hoop tijd bespaard kon worden in de transitiezones.

aquablade trisuit speedo

Anno 2016 zijn we best wel verwend als het gaat om de mogelijkheden die trisuits ons kunnen bieden. In allerlei soorten en maten kun je trisuits kopen die tegenwoordig backpockets, grip op de benen en aero mouwen hebben die zowel voor de lange als de korte afstand geschikt kunnen zijn. De meeste trisuits hebben waterafstotende eigenschappen wat kan zorgen voor de nodige voordeel in het water of bevatten carbon die je kunnen voorzien van de nodige compressie. Sinds afgelopen jaar hebben met name de trisuits mét mouwen en de tweedelige trisuits een enorme sprong gemaakt. Veel merken hebben hier het afgelopen jaar vol op ingezet met als resultaat dat veel aanbod uit eerder genoemde type trisuits bestaat. Wil dat zeggen dat de traditionele trisuit minder geschikt is? Nee, integendeel. Veel trisuits met korte mouwen/geen mouwen hebben mee geprofiteerd van de ontwikkelen die bij de andere trisuits werden doorgevoerd: aerodynamica en UV protectie bijvoorbeeld.

De belangrijkste elementen van een trisuit

Pasvorm Een trisuit die goed aansluit op je lichaam, maar niet te strak, is essentieel. Je moet dus een trisuit niet kopen op het merk of de kleur maar op de pasvorm.

Materialen Trisuits zijn doorgaans van een Lycra en polyester mix. Het ademt, is aero- en hydrodynamisch, sluit aan op je lichaam, biedt comfort en UV protectie en voldoet aan de laatste mode en trends. Veel trisuits zijn overigens zwart, en dat is raar zou je denken vanwege de zon en warmte, maar die techniek (die Coldblack® heet) is inmiddels zo dat de zwarte stof juist is ontwikkeld om de warmte te reflecteren.

Rits Trisuit kennen twee soorten ritsen: aan de voorzijden of aan de achterzijde. Twijfel je over welke je dan moet kiezen? Kies voor een sluiting aan de voorzijde als je voor comfort wilt gaan en kies voor een rits aan de achterzijde als je voor aerodynamica en hydratatie wilt gaan. Wat overigens ook belangrijk is bij een rits aan de voorzijde is dat de sluiting niet gaat irriteren op je borst. Ideaal is het wanneer er een klein stukje stof/buffer tussen de huid en de ritssluiting zit.
trisuit saysky sluiting

Zeem De zeem is zonder twijfel het meest belangrijke gedeelte van de trisuit. Als hij te groot is dan zuigt die zich vol met water en bij het lopen gaan deze irriteren rondom je zitvlak, is deze te klein dat zul je dat ongetwijfeld gaan voelen op de fiets. Bedenk of jij 20 of 180km gaat fietsen en hoeveel vulling deze zeem moet hebben.

trisuit zeem Saysky

Ventilatie Niets is zo erg als warmte die rondom je lichaam blijft plakken in je trisuit. Dat je dus een goed ademende en ventilerende trisuit moet kiezen is sterk aan te raden. Rondom de heupen, op de rug en rondom de oksels zijn sleutelplekken hiervoor. Steeds vaker zie je ook mesh in trisuits verwerkt.

Armen Net als bij wetsuit is de beweegbaarheid rondom de armen en schouders extreem belangrijk. Vergeet niet dat je niet teveel tegendruk moet krijgen tijdens het zwemmen.

Beengrip Niets is zo irritant als een strakke short die los komt de zitten aan de onderzijde. Die elastiek moet en mag best wel stevig aansluiten op je bovenbeen. Niet te strak want daar ga je ongetwijfeld last van krijgen tijdens het hardlopen. Silicone puntjes, rubber of gewoon een strakke boord zorgen eigenlijk al voor die stevigheid. Heb je nu meer informatieve of hulp nodig bij de keuze van je trisuit neem dan gerust contact op met de onpartijdige en niet commerciële website Tri-athlete.nl. Wij zijn bereikbaar via info@tri-athlete.nl.

trisuit beengrip Saysky

 

Mooi trisuit in onze voorbeelden? Dit is de nieuwe lijn van Saysky.

Bron: 220triathlon.com