UA-58390013-1

HARDLOPEN KAN IEDEREEN, MAAR KUN JE OOK SNEL LOPEN.

Het zwemmen ging goed, het fietsparcours ging prima en toen kwam het lopen… Overleven. Dat is het enige waar je mee bezig was in de laatste kilometers van jouw wedstrijd.

Herkenbaar? Wees gerust, we zijn allemaal wel eens op dat punt geweest dat we eigenlijk niet meer konden maar simpelweg moesten. Het werd een kwestie van overleven in plaats van racen.

Sterker nog, de meeste triathleten maken er een potje van bij het laatste onderdeel. In veel gevallen lijkt het niet eens meer op hardlopen! Of je nu wel of geen goede hardloper bent van nature: meestal ligt het aan de benadering van dat laatste onderdeel. Lopen is het onderdeel dat de meeste triathleten het minst graag doen. Met als gevolg dat je er donder op kan zeggen dat het met regelmaat fout gaat tijdens de wedstrijd. Jammer, want dit is nu precies wat jouw prestatie drukt en wat jouw rivalen beter maakt dat jij.

Voeding, het tempo en racehardheid; daar moet je op trainen en mee bezig zijn tijdens de wedstrijd. Als er iets van deze 3 ingrediënten in de soep loopt, loopt jouw prestatie ook schade op. Gebruik daarom deze tips om jouw hardlopen niet zwakte houden maar sterker te maken.

Wees slim met voeding om harder te lopen.
In veruit de meeste gevallen gaat het eigenlijk al fout in de voorbereiding naar het hardlopen toe. Je moet namelijk al met brandstof bezig zijn nog voordat je begint met hardlopen. Een auto gaat ook niet harder rijden als je er geen brandstof in knikkert, toch? Het klinkt misschien wat overdreven maar iedere atleet heeft zijn/haar eigen race fueling plan nodig. En wat er zeker bovenaan dat lijstje moet staan van dat plan: vocht- en zoutinname.

Bij Ironman stellen ze dat je voldoende vocht in hebt genomen wanneer je gemiddeld 1x moet plassen tijdens een 70.3 (halve triathlon) en 2x moet plassen tijdens een 140.6 (hele triathlon).
En 500-600 mg zout per 800ml vocht kan je helpen, onder andere, kramp te voorkomen tijdens het hardlopen.

Wij bij tri-athlete zeggen: train, test en weet wat voor jou werkt.

Gecontroleerd temporiseren.
Dus jij kunt moeiteloos 21 of 42km hardlopen? Knap hoor. Alleen het hardlopen tijdens een triathlon is niet ‘gewoon hardlopen’ – het komt na het zwemmen en fietsen. Waarmee wij willen zeggen dat als jij veel te hard bent gegaan tijdens het fietsen je een goede hardloopprestatie wel uit je hoofd kan zetten.

Maar hoe weet je nu of je te hard fietst? Gewoon je gezond verstand gebruiken en mocht het daaraan ontbreken dan kun je altijd nog met een powermeter op je fiets, of natuurlijk je HRM, van seconde tot seconde bekijken hoeveel je te hard trapt (in wattage of in hartslagen/inspanning).

Train meer voor hardheid.
Een ander veelvoorkomend probleem is dat jij waarschijnlijk niet de hardlooptraining doet die nodig is om er daadwerkelijk klaar voor te zijn. Maar goed, jij bent niet de enige die simpelweg te weinig hardlooptraining doet. Ah, je loopt misschien wel veel maar dat is iets anders dan effectief trainen. Intervaltrainingen, duurlopen, bricktrainingen en treshold trainingen kunnen jou enorm sterk maken voor het laatste onderdeel van de drieluik.

Hardlopen kan iedereen, maar kun je ook ontspannen én snel lopen?
Wij kunnen ons voorstellen dat jij worstelt of opziet tegen dat hardloop onderdeel. Immers, het kan al die maanden trainingsarbeid volledig teniet doen. Wil jij nu écht een sterke loper worden en lijkt het je wel wat om, tegen een zeer aantrekkelijk tarief, ondersteuning te krijgen van een prof triathleet? Neem contact op met info@tri-athlete.nl