UA-58390013-1

RACES: IRONMAN REGELS 2016

Regels worden van tijd tot tijd aangepast. Is het alleen al om te laten zien als organisatie dat je ‘actief’ bezig bent met de sport. Ironman heeft, in samenspraak met de ITU, een aantal ‘hete hangijzers’ tegen het licht gehouden wat heeft geresulteerd in onderstaande, meest opvallende, veranderingen:

–          De draft zone bij de age-groupers gaat van 10 naar 12 meter. Dit geldt voor alle Ironman wedstrijden. Daarmee krijg je ook een andere tijd om een atleet te passeren (was 20, wordt 25 seconden).

–          Er zullen sneller kaarten worden uitgedeeld bij het negeren van regels én vervuiling van de omgeving.

–          Snorkels zijn bij alle wedstrijden verboden. Voorheen mocht het nog in overleg met de organisatie ter plekke. Dit is nu niet meer toegestaan.

Samengevat: je moet tegenwoordig over sterke benen beschikken op de fiets wil je binnen 25sec je voorganger hebben ingehaald. Al helemaal als er 12 meter daarvoor ook nog iemand fietst. En daarvoor…. Na de introductie van de rolling starts, de grotere tijdsverschillen bij de wavestarts en de strategie hierbij zal deze 12-meter regel een kwestie van ‘even wennen zijn’ voor zowel atleet als scheidsrechter maar het moet de sport uiteindelijk ten goede komen. Finisher moet je binnen de triathlon zélf worden en niet met behulp van anderen.

Stapsgewijs proberen Ironman en ITU naar elkaar toe te groeien zodat het voor atleten op de midden- en lange afstand overal ter wereld hetzelfde is qua regelgeving. En daar is wel iets voor te zeggen. Want ieder land heeft natuurlijk wel een briefing waar je heen moet (in eigen taal) maar nu hoeft je dus geen Japans meer te kunnen om de regels te begrijpen. Ironman stelt wel dat iedereen zelf verantwoordelijk blijft dat het de regels kent alvorens deel te nemen. Dus ga naar de briefing tijdens jouw wedstrijd of lees de 2016 Ironman Competition Rules door vóór 1 maart 2016. Vanaf 1 maart 2016 gaan de nieuwe regels in!

Bron: Ironman Europe