UA-58390013-1

Wat is zwaarder: een Marathon of Ironman training?

Gelukkig is er nu een team van onderzoekers geweest die een einde maken aan deze eeuwige discussie…

Stop een Triathleet en een marathonloper in dezelfde kamer en je bent verzekerd van een verbale strijd:

“Ik loop nog een marathon na 180km tijdrijden in de hitte”, zal de triathleet pochen.
“Lopen telt niet vriend”, zegt de marathonloper. “Ik heb het over HARDlopen”.

En zo is het eigenlijk altijd al gegaan. En ook al lijkt er niet echt een manier te zijn om te kwantificeren welke discipline daadwerkelijk zwaarder is (afzien is immers toch iets persoonlijks) heeft een internationaal team van onderzoekers de trainingsbelasting van beide evenementen vergeleken om te zien of de één meer impact heeft dan de ander.

“Het is een studie gebaseerd op een standaard gesprek tussen sporters/vrienden over dat‘wat moeilijker is”, zegt hoofdonderzoeker Jonathan Esteve-Llano (die ook professioneel coach is).

Na het selecteren van 15 marathonlopers en 15 Ironman triatleten op vergelijkbare leeftijd, gewicht, lichaamstype, VO2max niveaus, duurzaamheidservaring en prestatieniveau (op basis van de resultaten van een wedstrijd), zetten de onderzoekers hun atleten aan het werk voor een geselecteerd evenement. Aan de hand van fysiologische data, analyses en dagelijkse trainingslogboeken hebben de onderzoekers verschillende ratio’s berekend met betrekking tot de trainingsbelasting, trainingstijd en wedstrijdtijd.

Het resultaat? De voorbereiding voor een marathon is moeilijker. Veel hiervan heeft te maken met de piekbelasting, concentratie en inspanning tijdens de periode van trainen. Een Ironman-training heeft vaak veel meer volume, maar met minder intensiteit, terwijl dat bij de marathon juist andersom is. Dit kan helpen te verklaren waarom bij het trainen van louter een marathon, met name waar sprake is van het nastreven van een PR of kwalificatietijd, zelfs de meest doorgewinterde Ironman triatleten zich totaal gesloopt laat voelen.

Nu zal jij als marathonloper wellicht handenwrijvend dit artikel delen met een bevriende triathleet maar Esteve-Llano wilt nog wel even wat aanvullen op dit resultaat. “We proberen de prestatie van een Ironman-distance-training helemaal niet te vervagen, maar voor wat betreft de hoeveelheid belasting per tijdseenheid is een marathontraining wel zwaarder,” aldus Esteve-Llano.

Bovenstaand resultaat zal –voorlopig- de triathleet de mond snoeren op dit onderdeel maar de discussie zal er niet mee neergeslagen worden, want jongens van de triatlon: nog steeds kan een doorgewinterde marathonloper geen Ironman finishen. Tenzij hij het tegendeel bewijst.

Bron: Triathlete.com