UA-58390013-1

Preview: Ironman Maastricht Limburg

In Maastricht zijn ze inmiddels aan het aftellen, want in minder dan twee weken zal Ironman debuteren in Nederland. De meeste triathlon liefhebbers kijken met argusogen uit naar de desbetreffende zondag op 2 augustus. Voor ons dus reden om even vooruit te kijken en de kansen in te schatten voor zowel Neerlans als Vlaams trots.

Het parcours staat in ieder geval garant voor spektakel, en dat begint al bij het zwemonderdeel. Zo wordt er in 1 ronde gezwommen in de rivier de Maas, waarbij ook nog een land passage (Australian Passage) zit. Wel zo lekker om even de benen te strekken, en dan vol gas te geven voor de laatste 2 kilometers in de Maas. Saillant is de brug van het Provincie Huis waaronder de atleten doorzwemmen. Dit alles maakt het zwemonderdeel al ‘toeschouwer vriendelijk’.

Over het fietsonderdeel kunnen we kort zijn, 2 rondes waarbij stukken worden aangedaan uit de Amstel Gold Race, en waarbij dus ook de Cauberg ‘bedongen’ dient te worden. Over 180km klimmen de atleten slechts 800 hoogtemeters, maar er zitten genoeg lastige pukkels in (met name de Cauberg), die met name de buitenlandse atleten niet gewend zullen zijn. Het is geen col, maar ook zeker niet vals plat, en dat vergt toch een soort specialisme.

De marathon finisht in het hartje van Maatricht waarbij alle bekende pleinen worden aangedaan alvorens de atleten de medaille toucheren. Publiek zal men nodig hebben, want ‘mind you’ tijdens de marathon liggen nog zo’n 180 hoogtemeters op de loer.

De pro startlijst even doorgenomen en dan durven wij wel de volgende top 3 te voorspellen;

1. Bas Diederen

Er zijn een aantal argumenten te bedenken waarom hij, Bas Diederen, zijn eerste Ironman overwinning gaat pakken. Ten eerste heeft Bas zich reeds gekwalificeerd voor Hawaii en dat zal toch wel wat druk wegnemen. Daarnaast is de man in vorm, met een personal best finishte hij 4e tijdens de Ironman Frankfurt vlak achter de Duitse kanonnen. En laten die Duitse kanonnen (Kienle, Frodeno, Bocherer) nu eens net niet meedoen in Maastricht. Daarnaast is Bas een jongen uit de streek en kent hij het parcours als geen ander, en daar kan hij zeker op de fiets zijn voordeel mee doen. En natuurlijk zal Bas veel steun krijgen van het thuispubliek, maar zeker zal hij ook baat hebben van de team4talent formule waarbij teamgenoten Mark Oude Bennink en Martijn Dekker, eveneens op de startlijst, hem ook nog een handje kunnen helpen als dat nodig is. Om de support te versterken hijs u dan hier in een kek team4talent tricot!

basdiederen

2. Cyril Viennot

De 33-jarige Fransman kroonde zich onlangs tot wereldkampioen ITU Long Distance in het Zweedse Motola. Hierbij kreeg hij ook concurrentie van Team4Talent in de vorm van Eddy Lamers en Diederik Scheltinga, maar ditmaal staat hij tegenover de kopman van de Nederlandse equipe en dat zal hij toch afleggen ons inziens. Desalniettemin, zal de Fransman toch de nodige kwaliteit in huis hebben, maar ook de long-distance ervaring om de rest van de concurrentie achter zich te laten.

3. Tim Brydenbach 

Debuterend op de lange afstand, en dus geen zekerheidje op de 3de plaats, maar het bijft een voorspelling he! Toch dichten wij de Belg wel een podiumplaats toe, want op de midden afstand was hij wel degelijk superieur dit jaar en zo bond hij de ene na de andere overwinning aan zijn zegekar, waaronder de Halve van Stein. De jonge Belg stelt zelf dat het parcours hem op het lijf is geschreven, tel daarbij op zijn begenadigde hardlooptalent en een podiumplaats is geboren.

Zoals gezegd en geschreven blijft dit natuurlijk een voorspelling, maar wij hebben onze zuurverdiende Euro’s al ingezet! Dus dames en heren, place your bets now!

O ja, bijna vergeten, de dames!!!
Hier doen wij niet aan voorspellingen, vriendin van de site Yvonne van Vlerken pakt die titel, klaar uit! Zet hem op Yvonne, die pukkel van een Cauberg ben jij wel de baas!

Nummer 2, wordt de Deense Michelle Vesterby, met ruim 20 minuten achterstand op Yvonne. Zo das pas uitspraken durven doen!

Overigens binnenkort een tête à tête ofwel een Eén op Eén met Yvonne waarbij we haar wat vragen stellen over haar toekomstige winst in Maastricht.

yvonne