UA-58390013-1

RACES: PYONGYANG MARATHON

10 redenen waarom jij de PyongYang Marathon op je bucketlist moet zetten.

1. Hardlopen in de minste democratische staat ter wereld: Noord-Korea.
Het geeft mogelijk een wat onwennig gevoel om in Noord-Korea deel te nemen aan een hardloopwedstrijd maar juist dat maakt het wellicht zo bijzonder en speciaal. Het land ademt dictatuur mede dankzij die ijskoude houding en aankleding. We weten weinig over Noord-Korea maar afgaande op de deelnemersaantallen van de diverse evenementen kunnen we concluderen dan hardlopen enorm populair is in dit deel van de wereld. En dat het ze goed afgaat zie je terug aan de looptijden van de afgelopen jaren: het parcoursrecord staat op naam van de Noord Koreaan Kim Jung-won (2.10.50u).  Even een belangrijk weetje: er staat een cut-off van 4uur voor de marathon, dus een beetje doorlopen is wel wenselijk want wij weten niet wat er met je gebeurd na die 4uur als je wordt opgepikt door race officials.

2. Het Kim Il-Sung Stadium.
50.000 mensen zijn aanwezig in het Kim Il-sung Stadium wanneer jij start en finisht. Mannen keurig gekleed in Mao pakken met stropdas, vrouwen dragen grote jurken en lopen op hakken.  Dat het allemaal wat stijfjes aandoet is een understatement. Toch is dit stadion super indrukwekkend is het alleen al omdat je het kent van die maffe parades op tv. Ps. Als je gejuich hoort dan kan het zijn dat dit niet voor jou is maar voor de voetbalwedstrijd van de North Korean Soccer League die op dat moment bezig is op het middenveld. Lekker handig dat combineren van 2 sportevenementen.

Pyongyangmarathon5.png

3. Internationale deelnemers.
Sinds 2014 zijn internationale amateurs ook welkom. Juist ja, de grenzen gaan open voor buitenlanders. Voor zover wij weten is slechts één 33-jarige Nederlander jou voor geweest dus je behoort direct tot een select gezelschap. Afgelopen jaar hebben er zo’n 1.000 lopers meegedaan die van buiten Noord-Korea kwamen.

4. Regels en voorschriften.
Dit is een mooi item. Een soort van ballotagecommissie bepaald of jouw loopkleding voldoet. Het is bijvoorbeeld verboden om met kleding te lopen waarop de vlag van USA, Zuid Korea of Japan staat afgebeeld. Logo’s van de grote kledingmerken mogen niet overheersen en als je iemand in een spijkerbroek de marathon ziet lopen dat heeft dat te maken met taakstraffen.

5. Parcours.
Het is een 10km ronde die je, afhankelijk van je loopafstand, meerdere keren kan overdoen. Je kan er namelijk ook de 10k en halve marathon lopen maar waarom zou je zo’n wereldreis afleggen voor 10 kilometers Noord-Koreaans asfalt. De route begint en eindigt zoals gezegd in het grote Kim Il-Sung stadion. Ondertussen speelt het grootste deel van je sportieve uitdaging zich af aan de ‘oevers’ van de Taedong Rivier en kom je langs perfect nagemaakte Franse gebouwen en hotels die als 20/30 jaar in aanbouw zijn. Wat wel gezegd moet worden is dat langs het hele traject volop toeschouwers (en soldaten) staan. Maar nog meer val top dat er ontzettend veel kinderen komen kijken die ALLEMAAL een high-five van je willen. Tsja, je ziet er immers ‘anders’ uit.

Pyongyangmarathon3

6. Foto’s.
Je hebt de vrijheid om foto’s te maken rondom het evenement maar foto’s van gebouwen/wegen die nog in aanbouw zijn zal je direct moeten verwijderen. Ook selfies met een willekeurige generaal in het stadion, beelden/monumenten of portretten van de grote leider Kim Jong Un zijn hartstikke verboden. Als je toch besluit dit te doen en de foto’s te houden, maar je wordtvervolgens gesnapt op het vliegveld, dan bestaat de kans dat jij je familie voor de laatste keer hebt gezien. Sterk af te raden dus.

7. Hoe deel te nemen?
Helaas. Je kan geen startnummer kopen, vliegticket en hotel op de kop tikken en rennen maar. De organisatie staat erop dat alles gestructureerd verloopt en dat jij louter je startbewijs kan kopen via een georganiseerde groepsreis. Zo voorkomen ze in Noord-Korea dat jij rond gaat zwerven. Daarbij, jouw Koreaanse talenknobbel is net zo groot als de Engelse talenknobbel in Pyongyang.

Owja, inschrijven kun je hier.

8. Pyongyang Marathon: net even iets anders.
Waar jij misschien bekend bent met een plasje doen aan de kant van de weg of, beter nog, in een Dixie daar doen ze het in Pyongyang allemaal net even iets anders. Heel subtiel staat op diverse plekken aangegeven waar je kan plassen…. In de buurt van het parcours. De ene keer moet je naar de 2e etage van een willekeurig bedrijfspand, de andere wc is een restaurant, een karaokebar is ook heel normaal en een paar kledingwinkels bieden ook de gelegenheid.

9. We praten allemaal dezelfde loperstaal.
Hoe verschillende we ook opgroeien en leven, lopen blijft lopen. Met vele andere nationaliteiten ga jij een ongelooflijk bijzondere marathon tegemoet waarin maar 1 taal hetzelfde is: de loperstaal. En dit overeenkomstige is nu precies wat het mogelijk maakt om eens een kijkje te nemen in de keuken van Noord-Korea.

10. Pyongyang marathon: een unieke ervaring.

 

bron: Pyongyangmarathon.com en NYtimes.com