UA-58390013-1

RACES: ITU TIME TRIAL

ITU heeft onlangs een nieuw format geïntroduceerd binnen hun 2016 kalender. Dit jaar zal namelijk, tijdens de World Cup 2016 in Kitzbühel, voor het eerst een Time Trial kwalificatie worden toegevoegd. Met deze toevoeging zullen de atleten 2x op 1 dag moeten presteren.
ITU President en IOC lid Marisol Casado gaf aan dat Kitzbühel symbool staat voor innovatieve ‘experimenten’ binnen de triathlon. In 2013 kregen de deelnemende atleten de zwaarste race ooit voor de kiezen op deze plaats: onderdeel was namelijk de beklimming (zowel per fiets als per voet) van de Kitzbühel Horn berg. Nu was het weer tijd voor een nieuwe innovatief format binnen de triathlon en daarvoor was wederom Kitzbühel de aangewezen plek voor.

De Time Trial, die zal worden gehouden in de ochtend, zal worden afgewerkt op 2/3 van een sprint-triathlonafstand namelijk: 0,5 k zwemmen / 13,2 k fietsen / 3,2 k lopen. Iedere 30 seconden vertrekt er een atleet en de uiteindelijk snelste 30 atleten zullen een voordeel verkrijgen voor de finales later op die dag.

De uiteindelijk prijzen worden vergeven na een wedstrijd op een super sprint triathlon parcours die 1/3 van de ‘normale’ wedstrijd afstand is, namelijk: 0,3 k zwemmen / 8,8 k fietsen / 2 k lopen. Deze finale zal dus door de 30 snelste atleten uit de Time Trial gehouden worden.

Waarom die Time Trial? Nu kunnen er meer atleten strijden om een goede plek in het deelnameveld omdat ze een-voor-een vertrekken. Het is voordeel van drafting is verdwenen en iedere triathleet moet dit onderdeel individueel afwerken. Het dynamisch en snelle format biedt zelfs de Junior en U23 atleten de mogelijkheid te strijden tegen de elite. Dit moet het uiteindelijke niveau nog verder op gaan krikken.

KlamerMurray

Wat de kansen van het liefdeskoppel Rachel Klamer (NED) en Richard Murray (SA) zijn dat zullen we op 18-19jun 2016 weten.

Het lijkt een nadeel dat de Kitzbühel World Cup zo kort op de Olympische kwalificatie periode wordt gehouden maar eigenlijk is het een ideale race voor de atleten om een snelheid nog verder op te krikken.
Of dit een blijvertje op de racekalender is dat zal moeten blijken maar de kortere afstanden zijn voor toeschouwers en tv-programma’s nog interessanter geworden. Een snelle en attractieve sport, dat is wat triathlon ook kan zijn; aldus LOC Director Herwig Grabner.

Bron: Triathlon.org