UA-58390013-1

RACES: QUADRATHLON

Quadrathlon: voor duursporters die een drieluik niet voldoende vinden. Het is een multisport evenement (net zoals triathlon) maar dan met kajakken erbij. Het bestaat nu zo’n 30jaar en de allereerste editie vond plaats op Ibiza. Welja, de hippies hadden tijd over blijkbaar…. Initieel was het 5km zwemmen, 20kilometer kajakken, 100km fietsen en een halve marathon als toetje. Inderdaad best pittige afstanden. Ook al heeft het lang ‘onder de radar’ geleefd, de afgelopen jaren heeft het, met name in Engeland, een enorme sprong in populariteit gemaakt wat weer resulteerde in veel afstandsvriendelijkere wedstrijden. Afstanden die vergelijkbaar zijn met de bekende olympic distance binnen de triathlon.

– Sprint distance (0,75 km swim – 20 km bike – 4 km kayak – 5 km run)
– Middle distance (1,5 km swim – 40 km bike – 8 km kayak – 10 km run)
– Long distance (4 km swim – 90 km bike – 20 km kayak – 21 km run)

Hoe zo’n race er gemiddeld uitziet?

Zwemmen: Altijd in open water. Afstanden variëren in wedstrijden tussen de 500 en 1.5km. En meestal is het een fantastisch meer of kanaal waarin gezwommen (en gekajakt) moet worden.

Fietsen:  Afhankelijk van de wedstrijd die je uitkiest kun je uit de voeten met een mountainbike maar ook met de racefiets. Het hangt gewoon van het type parcours af. Veel voorkomend zijn afstanden tussen de 23 en 36 kilometer. Beetje sprintafstanden dus.

Kajak: Het, waarschijnlijk, nieuwe onderdeel voor jou. Afstanden tussen de 4,2km en de 10km. Meren, kanalen of rivieren zijn de wateren die jij moet gaan bedwingen. Niet iedereen heft zo’n vaarstuk thuis in de schuur staan dus het is mogelijk om rondom een dergelijke wedstrijd een kajak te huren. Drafting is hierbij toegestaan (net zoals het kapseizen ;).

Hardlopen: In de UK liggen deze afstanden tussen de 5 en 10km. Ook dit hangt weer af van het parcours. Veel wedstrijden zijn overigens off-road of langs een rotsachtige kustlijn. Precies wat je nodig hebt na al drie onderdelen te hebben afgerond.

Meer weten?  http://www.quadrathlon.com

Bron: Triathlon220