UA-58390013-1

REVIEW: Polar V800

Goed! We hadden het natuurlijk al eerder aangekondigd dat we een hele mooie review zouden doen van de Polar V800, een absoluut zwaargewicht in de arena van de multisport horloges. Wij van tri-athlete hadden het privilege om deze sportwatch voor ruim een maand te testen, en ja, daar hebben we dus gretig gebruik van gemaakt.

We hadden al wel een idee dat het een zeer geschikt horloge zou zijn voor de triathlon sport, getuige natuurlijk het feit dat topper Freddie van Lierde het apparaatje ook gaarne gebruikt.

Gelukkig geeft de oud-wereldkampioen Ironman niet al te veel weg over het horloge, dus dat gaan wij in de verdere tabbladen dus doen! Lees mee!

Wat?

Ten eerste wordt de Polar V800 geleverd met een USB oplader en met een H7 hartslagband (optie). Het horloge weegt zo’n 80 gram en dat is niks te zwaar. De prijs is in lijn met vergelijkbare sporthorloges, en zo kost de Polar V800 €449,95, dat is dan inclusief de hartslagsensor.

Daarnaast willen we ook opmerken dat de Polar V800, in onze ogen, veruit het meest stylische design heeft. Dus de gemiddelde triatleet kan het horloge dus ook prima onder een net pak dragen tijdens een meeting. Zoals je op de onderstaande foto kan zien kan je zelfs de display naar analoog aanpassen, helemaal in lijn met de dresscode.

netjes hoor

Zoals gezegd in de inleiding is de Polar V800 uitermate geschikt voor triathlon, maar het kan zo veel meer dan alleen jouw tempo, hartslag en afstand meten, een kleine opsomming van de verdere unieke functies:

  • Verschillende hartslagfuncties, waarbij het apparaat ook jouw hartslag tijdens het zwemmen meet!
  • Trainen in verschillende hartslagzones
  • Diverse conditietests
  • Lange batterijduur, ja je kan er een hele triathlon mee uitlopen (uniek)
  • Energiebesparende modus
  • Verschillende trainingsfuncties zoals sportprofielen, logboek, zwemgegevens, wisseltijden, hersteltijden
  • Compatible met vele andere sensoren
  • Diverse activiteitsfuncties (het horloge geeft zelfs aan wanneer je van de bank moet komen)
  • Compatible met Polar Flow (ook als app, hierbij kan zelfs berichten op je telefoon zien binnenkomen)
  • Barometer functies als hoogte, stijging, daling en temperatuur

Ja, je leest het goed, dit kan het horloge zoal, maar dat besef je pas eigenlijk wanneer je het horloge in gebruikt hebt. Uiteraard is het belangrijkste voor ons als triatleet dat het goed aansluit bij het zwemmen, fietsen en lopen, maar alle andere functies zijn hier zeker complementair aan.

Hoe?

Goed, dan heb je zo’n apparaat aan je pols, maar hoe kan ik al die functies gebruiken die we zonet beschreven hebben? Nou, het is eigenlijk vrij gemakkelijk! Op onderstaande foto zie je de 5 bedieningsknoppen, twee links en 3 rechts.

polar10polar11

Met de knoppen aan de rechterkant scroll je makkelijk door het menu (omhoog en omlaag), de middelste, rode knop is de startknop ofwel de enterfunctie. Met de onderste knop aan de linkerkant stop je een activiteit of ga je terug in het menu, en de bovenste knop is de lichtknop. In feite wijst het zichzelf, en binnen een mum van tijd ga je spelenderwijs door het menu heen. Als je direct op de startknop drukt kom je direct in het menu van de sportprofielen, dit vinden wij het belangrijkste menu uiteraard. Hier vind je dus diverse sporten zoals zwemmen, hardlopen, fietsen, triathlon, multisport, indoor en outdoor. Daarnaast kan je ook nog zelf sporten toevoegen zoals bergbeklimmen of zelfs hink-stap-sprong, wat jij wil.

Laten we even door de belangrijkste sportprofielen ‘wandelen’. Buitengewoon handig is de triathlon functie, waarbij je bij het beëindigen en starten van een onderdeel enkel op start dient te drukken.

triathlon

Pluspunt hier is dat hierdoor ook je wisseltijden berekend worden. Over alle drie de onderdelen loopt je registratie dus vlekkeloos door met daarbij dus ook de gemeten hartslag. In onze ogen is dit een sterk punt van de Polar V800, want hierbij wordt dus ook de hartslag gemeten tijdens het zwemmen. Daarnaast is de batterijduur uitermate geschikt voor een lastige hele triathlon, het klokje blijft gewoon doorlopen, we hopen jij ook!

Zwemmen
Goed, hartslag hebben we besproken, dat gaat dus prima. Wat nog meer prima gaat is baantjes tellen, laat dat maar aan deze Polar V800 over, zelfs de zwemstijl registreert ie! Laat het nou vlinderslag, schoolslag of borstcrawl zijn, de Polar V800 heeft het door! In het menu instellingen dien je wel telkens de lengte van het zwembad in te stellen, maar dat is vrij gemakkelijk, zelfs rare afmetingen zoals 20 meter is geen probleem. Daarentegen open water zwemmen, is geen apart sportprofiel en dat hebben wij dan gewoon gedaan met de ‘triathlon’ functie, het mindere aspect hiervan is dan wel dat de GPS functie het niet zo goed doet. Dit is te wijten aan het feit dat de GPS meting niet accuraat is als je arm onder water gaat.

Het sterke punt van de Polar V800 in zwemmodus is de accurate tempometing (tijd/100m), de afgelegde afstand (wel dan in het zwembad) en de registratie van de zwemstijlen. Daarnaast kun je verder gaan analyseren in Polar Flow en kan je ook data opvragen als SWOLF (slagen per badlengte), wat erg handig is om je slag efficiënter te maken. In het open water zwemmen zit het verbeterpunt, maar met de achtergrond van Polar moet dat wel goed gaan komen. Daarentegen, in de hartslagmeting onder water is de Polar V800 uitmuntend!

Hardlopen
De Polar V800 is op z’n best als het op hardlopen aankomt. Op basis van GPS (er is dus geen footpod nodig) meet het horloge jouw tempo, hartslag, afgelegde afstand, de tijd en zelfs rondetijden (optie). Wij testte het horloge met telkens een ronde van 1km, de trilfunctie na iedere afgelegde kilometer is prettig, maar dat is ook te wijzigen naar bijvoorbeeld 5km.

Daarnaast is de aanduiding van het tempo lekker steady op basis van de GPS. En ook de hoogte wordt prima gemeten op het horloge, dat is met name leuk voor een heuvel workout. Daarnaast kan je prima zien in welke hartslagzone je aan het trainen bent. De gegevens kan je na jouw workout makkelijk en accuraat uitlezen op Polar Flow.

Zorg er wel voor dat je 100% GPS signaal hebt voordat je begint, anders duurt het vrij lang voordat het GPS signaal opgepikt word als je al onderweg bent. Dat geldt in feite ook voor de hartslag. Om je hartslag te ‘syncen’ met de Polar V800 druk je op start en houd je de Polar V800 tegen de hartslagsensor. Wat ook kan is ‘Instellingen’, ‘Algemene Instellingen’ en dan ‘pair met ander voorwerp’, het horloge zoekt dan contact met de hartslagsensor.  Wanneer je workout ten einde is vergeet niet om de sensor los te klikken van de band, want anders gaat de batterij snel leeg.

De data die je uit de workout haalt is interessant zo kan je dus echt goed je trainingen op jouw schema afstemmen. Daarnaast is de smartcoach functie van het horloge de indicator voor het herstel, en zo kun je dus checken hoe zwaar de training werkelijk was en hoeveel calorieën je terug de natuur in hebt getraind, maar ook je verbrandde vetpercentage.

Fietsen
Het fietsen is feitelijk hetzelfde als de hardloop functie, alleen veranderd dan het tempo naar de snelheid km/u. Wij testte het horloge zonder de opties van een cadanssensor of KEO Powermeter(optie), maar we moeten bekennen het beviel prima! De snelheidsindicatie is accuraat en wij vonden het niet hinderlijk om af en toe op de pols te moeten kijken, maar dat is persoonlijk. Bij de Polar V800 is dus geen houder bijgeleverd welke je op je fiets kan plaatsen, maar wij vinden dat geen gemis. Ook de gemiddelde snelheid is makkelijk af te lezen tijdens een rit en dat zorgt ervoor dat je gericht kan trainen op het tempo en gemiddelde dat jij wil. Wat wel nadelig is, is dat wanneer je een uitsmijtertje gaat eten en dus even je registratie onderbreekt je dus niet even de tussenstand door kan nemen, alleen de afgelegde tijd zie je (zie de foto hieronder).

pauze

Maar goed, dat is een klein detail, want zodra je de rit weer hervat heb je direct zicht op alle data. Het uploaden naar Polar Flow is ook hier weer gemakkelijk en de data is vergelijkbaar met de hardloopdata.

Er wordt in andere reviews ook geschreven dat je de Polar V800 data niet kan exporteren naar Strava of andere websites, maar dat is wel mogelijk. Je exporteert de data gemakkelijk met 1 druk op de knop in Polar Flow en vervlogens upload je dit weer in Strava of jouw website naar keuze. Alleen de zwemdata kan je dus niet exporteren naar Strava en dat is wel jammer.

Andere functies

Meten is weten, en wat Pietje prettig vind om af te lezen vindt Jantje weer niet, nou gelukkig dat je dat kan aanpassen in Polar Flow. Helaas kan dit niet in de app maar wel op de computer, je vinkt simpelweg de parameters aan die je interessant vind om te checken tijdens jouw training.

Dat dit multisport horloge ook een activity tracking functie heeft vinden wij echt complementair aan de sportprofielen. Wanneer je al even niet hebt bewogen krijg je een buzz van het horloge met de boodschap ‘tijd om te bewegen’. Dit maakt het horloge dus ook uitermate geschikt om op vreselijk saaie kantoordagen te gebruiken. “uhh ja ik ga even naar buiten, want mijn horloge geeft dat aan”, hoor je je het al zeggen tegen je baas, geniaal toch! In feite meet het horloge je bewegingen en zodoende dus je activiteiten in de loop van de dag. Op de app hou je je de score gemakkelijk bij.

activity tracker

Polar Flow is leuk! Je gaat online, of je bekijkt het op je app, en je bevind je in een wereld vol data. Wij kunnen er uren in rondhangen, waarbij je nauwlettend je laatste training analyseert. Wat ook handig is, is dat je automatisch een logboek bijhoudt met jouw trainingsuren, zoals je dat hieronder ziet. Ook in procenten uitgedrukt de belasting, alleen denken wij dat dit vrij persoonsgebonden is. Het logboek is overigens ook een optie in het horloge, maar natuurlijk niet zo uitgebreid als je hieronder ziet.

Flow

Klik je dan in een willekeurige activiteit om nader te analyseren, dan kan dat uiteraard. Het menu is erg gebruiksvriendelijk en wij vonden het leuk om in flow te spelen met alle data.

flow run

Hierboven zie je dan een voorbeeld van een interval run, waarbij duidelijk te zien is dat de versnelling in tempo (blauw) dan ook correspondeert met de verhoging in hartslag (rood). Daarnaast een mooie uiteenzetting van de hartslagzones waarin je gelopen hebt, en daarboven de route duidelijk aangemerkt met de kilometers.

Het syncen van je horloge met je mobiele telefoon gaat snel en vrij gemakkelijk via bluetooth smart, wij ondervonden hier geen problemen mee. Wanneer je de data direct wil uploaden naar Polar Flow op jouw computer dan heb je daar een USB kabel voor. Deze bevestig je door middel van een clip aan het horloge.

Polar-V800-Sync--300x200

Hierbij ondervonden wij wel wat probleempjes, zo doet het vrij lang voordat de data geüpload is, en ook was het horloge niet altijd verbonden, ondanks het feit dat het clipje er precies goed op zat. Maar het kan ook zijn dat we er handiger in moeten worden, en zo gaat het de laatste tijd al beter.

Navigatie
En zo heeft het horloge nog zo veel meer functies! Er zit ook een navigatie op, zij het wel zeer basic. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo erg. Wanneer je routes opslaat in flow kan het horloge naar desbetreffende favoriete punten leiden door middel van een kompas. Het is vrij beknopt, en lijkt ons alleen handig als je grote rondes fietst van meer dan 100 kilometer. Want zeg nou zelf, wie raakt de weg kwijt op een rondje dat je al eens gefietst hebt? Maar desalniettemin is het een leuke optie!

Berichten
Dacht jij dat je lekker kon gaan trainen en de rest van de wereld kon vergeten? Nou forget it! Dit horloge geeft je ook berichten als je gebeld word. Deze functie hebben wij niet getest, want wij trainen juist om niet lastiggevallen te worden, maar het is wel een handige functie voor bijvoorbeeld noodgevallen of belangrijke berichten. Mochten wij hier meer ervaring mee krijgen (hopelijk alleen de leuke berichten dan), dan zullen wij deze sectie updaten uiteraard.

Onze ervaring

Als gezegd, wij mochten het horloge een maand lang testen en zoals jullie kunnen lezen is dat eigenlijk te weinig om alle functies te testen. Echter, als we kijken naar de allround mogelijkheden van dit horloge dan is dit het horloge waarmee je een triathlon wil doen. Maar niet alleen triathlon, ook de aanloop naar een triathlon natuurlijk. Polar Flow is handig in gebruik en geeft veel interessante data die de doorgewinterde triathleet verder helpt. De Polar V800 is van wereldklasse als het aankomt op trainen met hartslag, want het horloge support deze functie op alle 3 de onderdelen van de triathlon, en dat maakt het uniek. De hartslagsensor batterij is wel vrij snel leeg, dus vergeet deze niet los te koppelen van de band.

Ondanks de kritiek die Polar links en rechts krijgt over de GPS functies tijdens het open water zwemmen, vinden wij dit wel een erg prettig horloge wanneer het aankomt op het trainen in een zwembad. Complete data en informatie tijdens je workout, nooit meer banen tellen!

Het horloge is op zn best als het aankomt op het looponderdeel, zeer steady data, en veel functies waar je makkelijk tussen kan switchen tijdens een training of zelfs een wedstrijd. Op de fiets doet het horloge zijn werk goed, en is het zelfs uit te breiden met een powermeter en een cadanssensor.

Daarnaast is de activitytracker een leuke functie die het horloge niet alleen tijdens je trainingen interessant maakt, maar ook tijdens je werk bijvoorbeeld. Zoveel mogelijk data verzamelen van hoe je een dag doorkomt, dat is toch helemaal van nu?

Maar oké, we moeten het horloge beoordelen op onze primaire behoeften, en JA daarvoor is het horloge ruim geslaagd. Wil je een triathlon gaan doen en wil je daarbij verstandig trainen en bovendien inzicht krijgen in jouw trainingsdata? Dan is dit het horloge wat je moet nemen! Geef die €449,95 uit, en ga genieten van de aanloop naar- en de beoefening van jouw triathlons! Het horloge behoord vanaf vandaag tot onze FAVORIETEN!

polar4

Conclusie

De Polar V800 is HET horloge wat je in huis wil hebben! Zelf zijn wij in aanloop naar een hele triathlon en wij zijn zo overtuigd geraakt dat we het horloge zelf hebben aangeschaft. Do we need to say more?

Heb je vragen naar aanleiding van deze review? Mail ons gerust info@tri-athlete.nl! Overtuigd van deze review? Ga dan over tot de aankoop!