UA-58390013-1

REVIEW – The Turbine

En zo viel er wederom een fantastisch nieuw product op de deurmat met de vraag om het te reviewen: The Turbine.

De naam alleen al! Nee het is niet die bekende band uit 1983. Maar het is wel op weg naar even veel, zo niet meer, succes. Hebben we je aandacht? Ben je al nieuwsgierig? Vooruit daar gaan we…. The Turbine: Sport Breathing Technology. Sporten, ademen en technologie. Ja we weten het, dit klinkt nogal vaag. Sterker nog, als wij Googlen op `turbine´ komen we op: “een windturbine is een machine die stromingsenergie via kracht van wind omzet in mechanische energie”. Behalve dan dat die windturbine niet op onze deurmat viel zitten er toch veel overeenkomsten in hetgeen wij opgestuurd kregen.

turbine verpakking    turbine

The Turbine starterspakket wordt geleverd in 3-voud, wat wil zeggen dat je 3 maten tot je beschikking hebt. Het is dus niet zo dat je met dit starterspakket 3 identieke Turbines hebt die jijzelf kan gebruiken. ECHTER als éénmaal je  gewenste maat kent kan je een navulpakket bestellen, deze bevat 3x dezelfde maat.

Wat?

The Turbine. Een vernuftig klein en handzaam objectje wat er zorg voor moet dragen dat je beter en dieper gaat ademen en je dus meer energie kan geven gedurende je training. Het is een apparaatje wat je in je neus moet doen. Door het design van The Turbine worden je neusgaten wat meer opengezet waardoor maar liefst 38% meer lucht richting je longen gaat. Jazeker het is dus bewezen!

The Findings: On average the intranasal dilator provided 38% increase in airflow.

Kijk dat zijn nog eens cijfers waar wij als sporter direct blij van worden. We kennen immers allemaal de gedachten van “had ik maar beschikking over wat meer zuurstof tijdens het lopen/fietsen”. Je leest het goed ja, lopen én fietsen! De kleine rubbertjes op het object zorgen dat The Turbine perfect op de plek blijft zitten (hierover meer in ‘onze ervaring’).

Chris Froome gebruikte The Turbine vorig jaar als bij in de Vuelta en hij bracht dat direct wereldkundig:

chris froome

Eenmalig? Dacht het niet! Gedurende deze Tour de France is Froome een trouw gebruiker van dit apparaatje! En de media, zoals het Algemeen Dagblad pakte dit ‘fenomeen’ gelijk op!

Een betere promotie kun je eigenlijk niet hebben toch?
Dat zorgde er dan ook voor dat onder andere Calvin Matson (Trek Factory Race team), Milaan-San Remo winnaar Matt Goss, Jack Bobridge en vele anderen inmiddels ‘het gele wonder’ in de neus stoppen. Nou jullie kunnen we raden dat wij bij het zien van de website en de reviews enorm veel zin hadden om dit uit te proberen!

Owja, zin om na het lezen van deze review zelf The Turbine eens uit te proberen? Ga naar onze Facebook en tag jezelf met 2 vrienden/trainingspartners!!
actieturbine

Onze ervaring

Wij hadden het plan om het bij 10 trainingen uit te proberen (want The Turbine gaat zo’n 10x mee voordat het verliest in gebruiksgemak en comfort). 5x Fietsen en 5x hardlopen.

Fietsen:
Heerlijk! Je voelt echt, maar dan ook écht, dat je veel meer lucht tot je krijgt. Je kan bijzonder prettig door blijven ademen en het is alsof de transitie naar een 2e adem veel gemakkelijk is. Meer hoeft het ding ook niet te doen wat ons betreft.

Nadelen? Vooruit het fietsen langs een boerderij, met een geurcirkel waar je normaliter al niet vrolijk van kan worden, is niet erg fijn met The Turbine. Tsja dat moet je dan maar voor lief nemen denk wij.

Hardlopen:
Er mag gezegd worden dat je het meer voelt zitten in je neus dan bij het fietsen, maar dat is logisch. Toch verloren wij het gevoel na een kilometer of 3 en concludeerden we echt dat vooral bij hardlopen The Turbine echt sterk tot zijn recht komt. Juist bij het hardlopen doe je een beroep op het onderste van je longen en dan is die extra zuurstof/lucht helemaal welkom. Voila, dat is ook echt wat je voelt. We namen de proef op de som en deden het apparaatje pas tijdens het 2e deel van de looptraining in: alsof je nooit zo gemakkelijk een 2e helft hebt gelopen! Het is zo’n onwerkelijk en prettig gevoel om zo lekker veel lucht tot je te nemen!

Conclusie

Het ziet er een beetje uit als een neusring. Geel van kleur. Natuurlijk zijn felle kleuren helemaal in anno 2015 (toch Asics?), maar een geel ding in je neus is echt niet zo hip hoor! Wij prefereren dan toch een transparante variant hierop.
Tevens voelt best ongemakkelijk de eerste keren dat je The Turbine in je neus hebt zitten. Toch verdwijnt dit gevoel naarmate je het vaker gebruikt.
Als je weerstand niet helemaal optimaal is dan kan dit ding er natuurlijk ook voor zorgen dat je wat sneller een verkoudheidje oploopt. En ook het gebruik bij hooikoorts kan klachten ietwat verergeren.
Een heel groot voordeel is toch wel een officiële toezegging vanuit bv Ironman dat deze gebruikt mogen worden tijdens de wedstrijd. YEAH!

Overall zijn wij toch echt zeer te spreken over The Turbine. Klein in formaat, groots in prestatie. Dat zou toch een beetje het label zijn dat wij eraan zouden hangen.