UA-58390013-1

TRAINING: Bricktraining

Een fantastische manier om je trainingen door te komen en meer calorieën te verbranden is om je trainingen totaal te veranderen. Ga anders trainen! Triathlon trainingen zijn een zeer effectieve manier om de strijd aan de gaan met ‘trainingsverveling’ en je traint diverse spieren omdat je met 3 disciplines aan de slag moet. Zwemmen, fietsen en hardlopen zorgen voor een totale body workout dat je enorm zal helpen bij je calorie-verbranding en de strijd aan gaat met je gewicht. En omdat je 3 opties hebt als je gaat trainen zul je minder snel een trainingssessie overslaan waardoor je dus weer meer calorieën de eeuwige jachtvelden in stuurt. Tot zover ons promotiepraatje voor de snel groeiend sport ter wereld…

Zoals gezegd is triathlon een sport dat 3 verschillende disciplines combineert, inhoudende dat je trainingen in elkaar moet laten overlopen. Twee van de belangrijkste elementen tijdens de trainingen zijn de lange duur en de bricktraining. En dáár willen wij het met jou even over hebben. Bricktrainingen worden door veel triathleten vermeden maar het is een o zo belangrijk trainingsonderdeel. D

Een bricktraining betekent domweg dat je 2 disciplines in 1 training perst. Daarbij mag er geen tot nauwelijks rust tussen de twee onderdelen plaatsvinden. Juist ja, eigenlijk vanuit het zwembad in je schoenen springen en direct gaan hardlopen. Zo simpel kan het zijn. Wanneer jij namelijk van trainingsonderdeel switcht dan wilt je lichaam zich hierop aanpassen. Je lichaam begrijpt de totale andere workout/beweging niet meer waardoor de stress op je lichaam toeneemt. Dus niet alleen de doorstroming van je bloed krijgt een optater maar ook je spieren. Bricktrainingen helpen je lichaam wennen aan de veranderingen van onderdeel tijdens een triathlon. Direct betekent dit dat je sterker wordt van bricktrainingen en dat je lichaam in de toekomst makkelijker en sneller kan anticiperen op de verandering. Voor de niet-triathleten onder ons: fiets gerust eens een rondje van 10km stevig door en ga vervolgens direct hardlopen. Merk je het verschil? Juist ja, je lichaam kan hier nauwelijks mee omgaan in het begin. Je benen voelen slap en zwaar en je ademhaling verandert. Leuk weetje: je lichaam maakt korte metten met 15 calorieën per minuut aan het einde van ieder trainingsonderdeel.

Over het algemeen bestaat een bricktraining uit de fiets/loop training, maar een bricktraining kan evengoed een zwem/fiets of loop/fiets workout (voor de duathleten onder ons). Hebben wij je interesse, dan hier wat aandachtspunten: 

  • Voordat je een bricktraining begint moet je überhaupt in staat zijn om beide onderdelen afzonderlijk in dezelfde afstanden te voltooien.
  • Als je de bricktraining uit gaat proberen probeer dan de afstanden synchroon te laten lopen met je oorspronkelijke trainingsschema.
  • Als je gewoon een basis wilt leggen of sneller wilt afvallen dan moet je focus komen te liggen op korte afstanden en meerdere herhalingen van trainingsonderdeel. Bijvoorbeeld: 10 km fietsen en 2km hardlopen. Dit 4x herhalen achter elkaar.
  • Heb je nog nooit een dergelijke workout gedaan dan begin gewoon met een simpele 2 km hardlopen/joggen na het fietsen. Haastige spoed…

Belangrijk: ga geen bricktraining kort op je geplande race doen omdat het nogal een aanslag op je lichaam is. Hoe vaak je deze training dan kan doen? Dat hangt af van hoe ervaren je bent, je schema, hoe je lichaam reageert en hoe blessuregevoelig je bent. Normaal gesproken doen ‘ervaren’ atleten eens per week een bricktraining.

Wanneer je van je fiets stapt en je begint met lopen dan voelen je benen zwaar en vreemd aan. Dit zware gevoel van de benen is de reden waarom dat het een ‘brick (baksteen) training’ heet. Het voelt alsof je benen twee betonblokken mee moeten sjouwen naar het eind van je hardloop training. Wanneer jij je volledig focust op iedere stap die je zet dan zal je merken dat je lichaam eraan begint te wennen en je komt in een soort van ritme terecht waardoor het lopen ‘makkelijker’ gaat worden.

transition

Als jij nu aan de slag gaat met deze training tijdens een lange workout dan probeer je transitietijd (de tijd dat je van onderdeel wisselt) zo minimaal mogelijk te houden. Dit is essentieel in het gehele verhaal. Je moet je goed naar je lichaam luisteren en wanneer je krampgevoelens krijgt richting het einde van je training doe dan rustig aan.  Het is niet onbekend dat mensen krampen krijgen wanneer ze beginnen met deze trainingen. Je lichaam moet hier gewoon aan wennen.