UA-58390013-1

trisuit mét sleeves

Nieuwe ontwikkelingen in de triathlonsport gaan altijd gepaard met de nodige discussies: wel of geen sokken bij het hardlopen, roadbike of tribike en een petje of visor. In dit artikel voegen we iets aan dat lijstje toe: de trisuit mét sleeves. Diverse topatleten zag je er het afgelopen jaar mee aan de start verschijnen waaronder Sebastian Kienle, Tim Don, Jan Frodeno en onze eigen aller Team4Talent. Maar waarom kiezen zij nu juist voor een trisuit mét sleeves en andere toppers, als Frederik van Lierde, juist niet.

Voila, het zal één van de nieuwe discussies zijn dit jaar op het gebied van triathlon.
Veel lezers zullen ongetwijfeld een oordeel klaar hebben liggen nog zonder ze dit kledingstuk hebben gedragen tijdens een wedstrijd. Wij kregen bij onze rondvraag antwoorden als:

“Is toch veel te heet!”
“Zal wel niet legaal zijn”
“Met het zwemonderdeel zullen je schouders wel wat afzien”

Eigenlijk hele terechte reacties. Maar op al die reacties hebben de fabrikanten en fervent dragers van de ‘speedsuits’ hun antwoord –natuurlijk- al klaar liggen:
Te heet? Tsja, het is inderdaad geen ijsvest. Dus ongeacht je type trisuit zul je het warm krijgen dat is namelijk inherent aan inspanning. Let wel: deze trisuit met sleeves zijn nog volop in ontwikkeling dus het ideale materiaal is een kwestie van tijd. Daarbij, bij een koude wedstrijd is een trisuit mét sleeves natuurlijk wel iets warmer.

Of het wel legaal is? Yes, alhoewel er natuurlijk wel wedstrijden zijn waarbij ze het gebruik verbieden. Echter de commerciële en grote wedstrijden als Challenge en Ironman staan het gebruik over het algemeen wel toe.

Tsja het klopt dat tijdens het zwemmen de mouwen extra druk op je schouders gaan leggen. Maar Sebastian Kienle lost dit kinderlijk eenvoudig op: je trisuit afrollen voor het zwemonderdeel (wanneer wetsuit aan), en na het zwemmen weer oprollen.


Een ander voordeel is het minder snel verbrandden in de zon. Tuurlijk zul jij je nek en armen altijd in moeten smeren, maar je schouders zijn toch een teer en gevoelig stuk huid waar je hier wel letterlijk wat bescherming op legt.

En natuurlijk de kern waar deze hele ontwikkeling draait: de trisuits met sleeves zijn sneller aero getest. Het overgrote deel van de triathlon zit je op de fiets. Het is dus niet verwonderlijk dat na alle veranderingen in het zwemmen en lopen nu het fietsen aan de beurt kwam. Deze ontwikkeling van de sleeves komt eigenlijk uit het tijdritonderdeel van het wielrennen. Een betere aerodynamica maakt het dat je al gauw vele seconden (bij dezelfde inspanning) op je concurrenten zónder sleeves goedmaakt. Zo kun je vast voorstellen dat wanneer je een goed wielrenner bent je ook enorm veel tijd kan goedmaken tijdens je 180km wielerronde. Aanvullend: zorg dat je in de transitie zones of tijdens een sanitaire stop ook snel leert je speedsuit aan en uit te trekken anders heb je aan die tijdwinst op de fiets nog niets.

Onze conclusie: het aerodynamische voordeel heb je eigenlijk alleen op de langere afstandstriathlons dus bij een sprinttriathlon haal je dat voordeel niet (en zeker niet met het oprollen van de top na het zwemmen). Bij wat koelere temperaturen bewijst een speedsuit meteen zijn waarde met de mouwen. De overall compressie op je lichaam voelt heerlijk. Eigenlijk is het dus heel persoonlijk of je het al dan niet aan moet schaffen. Maarja, triathleten staan dan ook bekend om de aanschaf van de meest nutteloze gadgets.